Montagehandleiding kozijnen

Nameten
Het is belangrijk om altijd na te meten of het kozijn gaat passen. Het laatste wat je wil is dat je erachter komt dat het kozijn niet past nadat je het oude kozijn gedemonteerd hebt.

Demontage oude kozijnen
Zorg ervoor dat alle breekbare en/of waardevolle spullen opgeborgen of afgedekt zijn. Bedek de vloer met een stucloper. Begin met het verwijderen van de draaiende delen deuren of ramen. Bij kozijnen met vast glas verwijder je de kitrand door deze los te snijden. Je verwijdert de glaslatten en verwijdert het glas met een zuignap. Mocht het glas scheuren plak dan het gehele raam af met tape. Zaag het staande horizontale frame van het kozijn in door in het midden twee zaagsneden te maken. Circa 10cm uit elkaar.

Montage zonder stelkozijn:
Arti kozijnen adviseert om de spouw dicht te maken met houten latten. De latten dienen gelijk te lopen aan de buitenmuur.

Montage met stelkozijn:
Maak rondom een houten frame, stelkozijn van 18mm multiplex (bij voorkeur). Stel het houten frame waterpas en schroef het vast op de spouwlatten of de stenen muur.

Dorpel onder de deuren:
Voor het plaatsen van deuren dien je een (hardstenen of kunststof balk) dorpel te plaatsen. Soms kan je de bestaande dorpel behouden. Arti kozijnen adviseert bij een betonnen of kunststof onderdorpel om een loodslab of plastisol aan te brengen onder de nieuwe deur. Pur en kit alle kieren en gaten rondom het geplaatste dorpel goed dicht.

Levering Deuren:
Onze deuren worden geleverd met de cilinder die op slot is gedraaid. De sleutels vind je aan de zijkant van het kozijn.  Als eerste monteer je het beslag zodat je de deur open kan maken, draai de kruk naar boven en draai vervolgens de deur open met de sleutel.

Tip: Zorg ervoor dat de deur rechtop staat bij het opendraaien, dus niet schuin tegen een muur. Nu kun je de deur 90 graden opendraaien en de deur uit het kozijn tillen. Doe dit met 2 personen, iemand die het kozijn vasthoud en zijn voet op de dorpel zet en een andere die de deur eruit tilt. 

Montage van de kozijnen/deuren:

Na het boren van de gaten (in het kozijn van binnen) met een metaalboor van 6mm kan het kozijn in de sparing geplaatst worden.

Tip: Boren in Sparing/frame:

  • In een houten frame hoeft er niet nageboord te worden.
  • In een Bakstenen spouw na boren met een stenenboor van 6,5 mm.

Vervolgens plak rondom het kozijn compriband en vlak voor dat het kozijn in de sparing geplaatst wordt . De comprimerend band zal het wind- en waterdicht afdichten. Stel het kozijn waterpas in de sparing, gebruik hiervoor eventueel uitvulblokjes.

Het is zeer belangrijk dat het kozijn waterpas staat en gemonteerd wordt. Vervolgens hang je de deur in het kozijn om te controleren of de sluiting goed is. wanneer het kozijn goed staat kan deze vastgeschroefd worden met kozijnschroeven. Het eerste gat boor je 10 cm uit de hoeken en daarna om de circa 40 cm.

Uiteindelijk gaat het erom dat de ramen en deuren goed sluiten. Een kozijn kan nog zo waterpas staan, maar draait of sluit de deur niet goed, dan dien je de kozijn bij te stellen. Schroef daarom eerst in de uithoeken en kijk hoe de draaidelen sluiten. Sluiten ze goed ga dan verder met het vastschroeven van de kozijn. Als het kozijn gemonteerd is dien je alle overige naden af te puren. Dit zal zorgen voor meer isolatie, wind- en waterdichtheid en voor meer stevigheid.


Kunststof kozijn  afstellen na dat de (deur of raam) kozijn is geplaatst

Stap1: Opklossen Glas
Bij Arti kozijnen is het glas altijd voor levering in het kozijn geplaatst, om het glas te beschermen tijdens de transport. Bij montage dient het glas altijd verwijderd te worden en opgeklost te worden. Het opklossen is zeer belangrijk, omdat bij een draaiend deel het anders gaat doorhangen. Ook bij vast glas moet het glas verwijderd worden en na montage opnieuw worden geplaatst.

Stap 2: Afstellen van deuren 3D scharnieren
Het afstellen van een kunststof deur kun je via de scharnieren doen van de deur, aan de aan de zijkant zul je dopjes vinden. Haal deze dopjes eraf en hier vind je een inbus schroef mocht dat niet het geval zijn draai de deur dan open en dan kan je vanuit de binnen kant de schroef opendraaien waar door de afdekkapje van het scharnier loskomt . Als je de onderste inbus schroef aan of uit draait zal de deur omhoog en omlaaggaan. Draai eerst de bovenste scharnier los en dan kun je het onderste scharnierpunt gebruiken om de deur omhoog en omlaag af te stellen. Draai daarna de bovenste scharnieren langzaam aan totdat je merkt dat dit zwaarder gaat en de deur begint te bewegen, dit is het juiste punt. Als je de inbus schroef aan de zijkant van een scharnier aan of uitdraait dan zal de deur opzij bewegen. Onder en boven spreken voor zich, met de middelste moet je opletten dat je deze niet te strak aandraait in vergelijk met de onderste en bovenste anders zal het kozijn krom onder spanning gaan staan en slecht sluiten.

Afstellen van de Raamkozijnen:
Verwijder indien geplaatst de afdekkapjes van het scharnier. De meest voorkomende manier is om via het onderste scharnier aan de bovenzijde af te stellen. Gebruik hiervoor een inbussleutel. Via het onderste scharnier kun je het bewegende deel aandraaien waardoor je het scharnier omhoog stelt. Door het bewegende deel uit te draaien stel je het scharnier omlaag. Stel het bewegende deel zo af dat het kozijn soepel open en dicht gaat. Controleer de draai en kiep stand. Merk je dat het kozijn bij de scharnierpunten soepel draait maar bij het uiteinde aan de zijkant, onder of boven klemt? Dan kun je via het onderste scharnier een andere schroef aandraaien. Deze schroef bevindt zich verticaal onderop het scharnier. Door deze schroef aan of uit te draaien zal het bewegende deel naar links of rechts bewegen.

Mochten beide bovenste methodes niet werken kan het zijn dat het glas niet correct gesteld is via de glasvullers. Een oplossing hiervoor is om het vaste glas te verwijderen uit de vleugel en de glasvullers te verplaatsen naar een andere positie. Hierdoor zal het profiel kantelen ten opzichte van het glas.

Afwerking:
Om de aansluiting tussen kozijn en stelkozijn luchtdicht te maken, ga je te werk vanaf de binnenzijde. Als al het purschuim uitgehard is kan het overtollige schuim weggesneden worden. Alle met pur afgedichte naden kunnen nu afgewerkt worden volgens je eigen wens met bijvoorbeeld afwerklijsten, stucwerk etc. Kleine overgebleven naden dienen afgekit te worden met kit die past in uw situatie.