Kunststof kozijnen inmeten

Inmeten zonder aanslag

Het inmeten doe je vanaf de buitenzijde van de gevel. Je neemt de maat van muur tot muur voor het inmeten, houdt rekening met eventuele schuine of uitstekende stenen.

Arti kozijnen adviseert om op 3 punten te meten (onder, midden en boven) zowel horizontaal als verticaal. Indien er verschil zit in de gemeten maten hou dan de kleinste afmetingen aan. Van de gemeten maat adviseert artikozijnen om minimaal 10 millimeter in de breedte en 10mm in de hoogte van de afmeting af te halen, deze ruimte is nodig om het kozijn te kunnen juiste te kunnen plaatsen en zal later opgevuld worden door middel van compriband. Tevens heb je ruimte nodig om het kozijn waterpas te stellen door middel van vulplaatjes.

Inmeten met aanslag

Bij kozijnen met aanslag dien je wederom van muur tot muur te meten. Als je kiest voor kozijnen met aanslag zal je gebruik moeten maken van stelkozijnen (18mm). Voor gevelbekleding, chalets, dakkapellen en andere situaties buiten stenen muren om neem je de dagmaat en tel je hier 40mm rondom bij op voor de aanslag van de deuren(aluplast) Bij de Veka & Schuco deuren en ramen (aluplast) 18mm. Deze komt er dan aan de buitenzijde overheen te vallen.

Raamdorpel

Wanneer er wel een raamdorpel aanwezig is, dan meet je vanaf de muur tot op de raamdorpel. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat deze dorpel schuin omhoog loopt en ongezien dus meer ruimte in beslag neemt dan je misschien zou denken. Je haalt bij muren met een raamdorpel in totaal 2 centimeter van de kleinste maat af (1 cm voor de dorpel en 0,5 cm aan beide kanten).

 

Speling

Tip: speling is erg belangrijk als je je kozijnen gaat inmeten, je vangt de speling op door middel van compriband. Dit wordt gebruikt voor een regendichte afdichting tussen bouwdelen of bouwmaterialen. Compriband gaat vele jaren mee en zorgt ervoor dat lucht en water niet langs het kozijn naar binnen komen.

Kozijnen inmeten door een professional

Het inmeten van kozijnen komt erg nauw. Onze beste tip is daarom om dit te laten doen door een deskundige die er veel verstand van heeft. Onze voorkeur gaat uit om het inmeten uit te laten voeren door degene die de kozijnen ook gaat plaatsen, zodat er geen verwarring kan ontstaan.